Hippocampus Panzio - Trogir - Adria

Kezdőlap

Panzió szállásfoglalás

Apartmanok

Utazás - Térképek

Programok

Trogír és környéke

Okrug Donji

Fotógaléria

Partnereink

Elérhetőség

Hippocampus Panzió :: Trogír :: Okrug Donji / Trogir

Trogir

Ha bedugod a kezed a tengerbe az egész világgal kapcsolatba kerülsz (Kad stavis prst u more povezan si s cijelim svijetom). Mind a mai napig él ez az ősi dalmát mondás horvát nyelven az Adria keleti részén élő szigetlakók között. Ezt a mondást kicsit átfogalmazva mi magyarok is szíven találva érezhetjük magunkat. Ha beteszed a lábad Dalmáciába az egész magyar történelemmel kapcsolatba kerülsz. Hiszen nekünk magyaroknak ez a föld, hazánkkal való bensőséges történelmi és művészeti kapcsolatai révén, talán még többet nyújt, mint bármely más ország turistáinak...

Trogir emlékei

A Trogirtól Splitig terjedő 21 km-es partszakaszt a Kaątelanska rivijera (a hét kastély öble) foglalja el. Ez a partsáv már Split közvetlen környékéhez tartozik. A Kaątelanska rivijerát szegélyező községek közül magyar vonatkozásai révén különös érdeklődésre tarthat számot az ódon, festői Trogir.
Trogir (Trau) a Spliti-öböl nyugati sarkában szinte egybeolvad az előtte elterülő Ciovo (Bua) szigettel.
A várost - maga is szigeten fekszik - Ciovo szigetével nyitható hajóhíd köti össze, a szárazföldtől elválasztó keskeny csatornán pedig kőhíd vezet keresztül. Trogir ma teljesen Split vonzásterületébe tartozik. 4000 lakosának jelentős része Splitbe jár dolgozni. Vannak, akik a helyi hajóépítő iparban találnak munkát. A trogiriak jelentős részének mára az idegenforgalom (hotelek, apartmanok, éttermek) biztosít megélhetést. Az ősi szakmák, így a lokális halászat, a zöldség, gyümölcstermesztés, borászat is a turizmusnak köszönheti fellendülését.

Röviden Trogir történelméről

Trogirt - Tragurion néven - az isszai (Vis szigeten lakó) görögök alapítják az i.e. III. században. (Neve görögül = az a hely, ahol a kecskék legelnek. Ezt az elnevezést őrzi ma is a vele szemben a szárazföldön emelkedő Kozja - a Kecske-hegy.) A görög kolónia az illírek támadásai miatt Róma védelmét kéri; Plinius (i.sz. 23-79-ben) már mint római várost említi. Az i.sz. III. században püspöki székhely, a Diocletianus által elrendelt keresztényüldözés idején vértanúhalált halt püspöke később Dujmo néven Split védőszentje lesz. Trogir a VII - IX. században, a tengerparti horvát törzsek letelepedése idején Bizánc, majd Velence uralma alatt él. Közben szaracénok is szívesen rajtaütnek a gazdag városkán, amely viszont a kaąteli mezők birtokáért állandó harcban áll a splitiekkel. Trau 1180-tól (III: Béla) 1322-ig a horvát trónt betöltő magyar királyok fennhatósága alá tartozik, s a híres bribiri ©ubic család a földesura. Különösen a tatárjárás idején játszik fontos szerepet a magyar történelemben. IV. Béla királyunk ugyanis a közeli Klis (Klissza) várából - ahol két lánya meghalt - az őt üldöző tatárok elől családjával Trauba menekül. A Ciovo sziget délnyugati partja melletti Kraljevac (Király) sziget is Béla király rövid ott-tartózkodásának emlékére kapta nevét. Béla király szomorú napjait és a város kapcsolatát történelmükkel ma is sok személyes relikvia és történelmi emlék őrzi.
1322-ben Trau velencei fennhatóság alá kerül, s ottani mintára nagy és kis tanács kormányozza. I. Lajos több dalmáciai várossal együtt visszaszerzi ugyan, de halála után ismét és most már a köztársaság bukásáig Velence uralma alatt áll.


Velence adriai előretörése szempontjából Trau stratégiai pont. A velenceiek ezért ezt a várost építik ki közép-dalmáciai hatalmi bázisukká, amely egy ideig pezsgő kulturális élet, nagy építkezések színhelye. (Split ebben az időben jelentéktelenebb hely.) A török közelsége, majd Velence hatalmának későbbi hanyatlása idején (a XVII - XVIII. Században) azonban a városka templomaival, palotáival együtt álomba szenderedik. Kikötőjéből büszke velencei gályák, az elhagyott patríciusházak faragványos kapui előtt hálók száradnak, a paloták udvaraiban csacsik ropogtatják a sovány abrakot. Trau ma műemlékeiben él tovább...

Nagy László törzsvendég

A teljes anyag megtekintése >>>