Hippocampus Panzio - Trogir - Adria

Kezdőlap

Panzió szállásfoglalás

Apartmanok

Utazás - Térképek

Programok

Trogír és környéke

Okrug Donji

Fotógaléria

Partnereink

Elérhetőség

Hippocampus Panzió :: Trogír :: Okrug Donji / Okrug Donji leírás

Okrug Donji

A Ciovo szigeten fekvő Okrug Donji 6 km távolságra található Trogír óvárosától. Hosszú, mintegy 9 órás utazás után érkeztünk meg június végén a kis Dalmát faluba.

Még sietve érkeztünk, néztük az órát, türelmetlenül nyomtam a gázpedált, de ez csak addig tartott, amíg ki nem szálltunk az autóból és meg nem érintett a "Pomalo" azaz, a nyugalom érzése. Amíg itt vagyunk nem sietünk sehova, mindenre jut idő, semmi sem fontos csak a pihenés, kedvesek az emberek, nem száguldozik itt senki.

Az érkezés után a legfontosabb dolog még kipakolás előtt, azonnal lemenni a tengerre fürödni. A sziget legjobb strandja a Hippocampus Panziótol gyalog 3-4 percre található, apró kavicsos kristálytiszta vizzel. Közvetlenül a strandon található Dida tengerparti bárja, ahol sörrel és üdítővel tölthetjük fel magunkat, két fürdés között (ne felejtsünk el egy kis kunát levinni magunkkal).

A legjobb napi program a strandolás délelőtt, és délután étkezésekkel megszakítva. A legfontosabb kellékekeink egyébként a következők voltak: a strandpapucs (a tengeri sünök és kagylók ellen), a buvárszemüveg (matatni a tengerben), a pecabot úszóval (több tálcányi halat fogtunk, amiből halászlé, halgulyás és sült hal lett).

Könnyedén bejárhatjuk a sziget ezen részét. Kellemes a kirándulás az olajfás ligeten keresztül a fenyves erdőn át a sziget túloldalára, ahol csodás a kilátás a tengerre és a környető szigetekre.

Egy másik úton eljuthatunk a sziget csücskébe, ahol a falucska fő kikötője található. Innen indulnak a halászok a tengerre a mindennapi megélhetésért. Itt is található egy szabadstrand, ahol buvárkodhatunk és fürödhetünk, de soha ne feledkezzünk meg a tengeri sünökről.

A falu főterén, a panzióval szemben található a turista információs iroda, nyilvános telefonfülke, postaláda és itt áll meg a helyi járatú autóbusz is. A főtér másik oldalán van egy kis bolt, ahol minden megkaptunk, amire szükségünk volt. Ha mégis nagyobb bevásárlást tervezünk (minek?) a szomszéd kisvárosban Okrug Gornji-ban a stranddal szemben egy nagy ABC áruház is van a visszafelé vezető út jobb oldalán, egy kék épület. Okrug Gornjiban hatalmas strand van éttermekkel és bárokkal, sörözőkkel és kikötővel, úgyhogy aki a pezsgő életet kedveli itt a helye. Itt mindent megtatálsz ami az adriai strandokat jellemzi : napágy, napernyő, pálmafa....Innen látható a trogír-i hajógyár, ahol hatalmas tengeri hajókat javítanak és építenek.

Okrug Donji egy csodálatos mediterrán falucska Dalmácia szivében, ahol számunkra, nagyvárosi élethajhász, rohanó őrülteknek megáll az idő. Akit egyszer megérint ez az érzés biztos vissza akar térni, hogy minnél több időt eltölthessen itt.

Stefán Zoltán, 2005 június